Miejsce:
on-line
Typ:
Szkolenie
Tryb:
Szkolenie krótkie (9:00-16:00)

Program

Wykładowca: Joanna Cur – wykładowca z zakresu prawa

Program kursu (8 godzin wykładowych):

  1. Autoprezentacja
    • Po co nam ta etykieta?
    • Jak się witamy,
    • Przedstawiamy się. Jak zrobić to dobrze?
    • Uścisk dłoni,
    • Najczęstsze błędy w uścisku dłoni,
    • Postawa,
    • Intonacja głosu,
    • Kontakt wzrokowy,
    • Przejdźmy na „ty” – czy warto?
    • Witanie się z obcokrajowcami,
  2. Przedstawianie osób
    • Jak zrobić to dobrze?
    • Precedencja biznesowa,
    • Tytułowanie,
    • Zapamiętywanie osób i nazwisk,
    • Zasady savoir vivre w windzie, w samochodzie,
  3. Wizytówka
    • Co powinna zawierać, a czego nie powinno na niej być?
    • Jak prawidłowo ją przekazać?
    • Co zrobić kiedy otrzymujemy wizytówkę?
    • Gdzie schować wizytówkę jeśli nie mamy wizytownika?
    • Jak się zachować kiedy nie mamy wizytówek?
    • Czy można na wizytówkach dopisywać jakieś informacje?
    • Gafy przy wręczaniu wizytówki,
    • Zasady wręczania wizytówek obcokrajowcom,
  4. Dress code
    • Zasady doboru stroju,
    • Zasady doboru akcesoriów,
    • Swój styl – czy mogę go mieć?
    • Dress code biznesowy a moda,
      • business dress – wersja damska i męska,
      • business casual – wersja damska i męska,
      • casual (strój swobodny) – wersja damska i męska,
    • Smoking (Black Tie) – wersja męska,
    • Uroczysty strój dla kobiet,
    • White tie – wersja damska i męska,
    • Najczęściej popełniane gafy dotyczące ubioru,
    • Spójność wizerunkowa,
  5. Zapraszamy klienta/kontrahenta do restauracji
    • Jak zapraszać?
    • Jak potwierdzać spotkanie?
    • Gdzie posadzić gościa?
    • Co zamawiamy?
    • Kto płaci?
  6. Przyjęcia
    • Rola gościa i gospodarza,
    • Jak nawiązać nowe kontakty,
    • Czego unikać,
    • Jak zbudować autorytet,
    • Mowa sztućców,
    • Jak jeść „trudne” potrawy,
    • Koktajl,
    • Lampka wina,
    • Aperitif,
    • Śniadanie biznesowe,
    • Obiad biznesowy,
    • Rozsadzanie gości przy stole,
    • Alkohol podczas spotkań biznesowych i kolejność podawania win,
    • Toasty – zasady,
  7. Netykieta
    • Zasady pisania i odpowiadania ma maile,
    • Jak korzystać z social mediów?
    • Czy warto mieć swój profil zawodowy? Jakie zasady tam panują?
    • Rozmowy telefoniczne w środkach komunikacji,
    • Rozmowy telefoniczne w restauracji,
    • Do której godziny można dzwonić?
    • Poczta głosowa oraz swoje własne powitanie.
  8. Odpowiedzi na pytania uczestników szkolenia

Dodatkowe informacje

Szkolenie stacjonarne.

Cena obejmuje: udział w kursie, autorskie materiały szkoleniowe, serwis kawowy, lunch.
Zajęcia odbywać się będą w godzinach 9.15 – 16.00.

Płocka 17 lok. 25
01-231 Warszawa

tel. 885 305 645


PKO Bank Polski S.A. 31 1020 1156 0000 7402 0007 5119