Program
Wykładowca: Joanna Cur – wykładowca z zakresu prawa
Program kursu (8 godzin wykładowych):
- Autoprezentacja
- Po co nam ta etykieta?
- Jak się witamy,
- Przedstawiamy się. Jak zrobić to dobrze?
- Uścisk dłoni,
- Najczęstsze błędy w uścisku dłoni,
- Postawa,
- Intonacja głosu,
- Kontakt wzrokowy,
- Przejdźmy na „ty” – czy warto?
- Witanie się z obcokrajowcami,
- Przedstawianie osób
- Jak zrobić to dobrze?
- Precedencja biznesowa,
- Tytułowanie,
- Zapamiętywanie osób i nazwisk,
- Zasady savoir vivre w windzie, w samochodzie,
- Wizytówka
- Co powinna zawierać, a czego nie powinno na niej być?
- Jak prawidłowo ją przekazać?
- Co zrobić kiedy otrzymujemy wizytówkę?
- Gdzie schować wizytówkę jeśli nie mamy wizytownika?
- Jak się zachować kiedy nie mamy wizytówek?
- Czy można na wizytówkach dopisywać jakieś informacje?
- Gafy przy wręczaniu wizytówki,
- Zasady wręczania wizytówek obcokrajowcom,
- Dress code
- Zasady doboru stroju,
- Zasady doboru akcesoriów,
- Swój styl – czy mogę go mieć?
- Dress code biznesowy a moda,
- business dress – wersja damska i męska,
- business casual – wersja damska i męska,
- casual (strój swobodny) – wersja damska i męska,
- Smoking (Black Tie) – wersja męska,
- Uroczysty strój dla kobiet,
- White tie – wersja damska i męska,
- Najczęściej popełniane gafy dotyczące ubioru,
- Spójność wizerunkowa,
- Zapraszamy klienta/kontrahenta do restauracji
- Jak zapraszać?
- Jak potwierdzać spotkanie?
- Gdzie posadzić gościa?
- Co zamawiamy?
- Kto płaci?
- Przyjęcia
- Rola gościa i gospodarza,
- Jak nawiązać nowe kontakty,
- Czego unikać,
- Jak zbudować autorytet,
- Mowa sztućców,
- Jak jeść „trudne” potrawy,
- Koktajl,
- Lampka wina,
- Aperitif,
- Śniadanie biznesowe,
- Obiad biznesowy,
- Rozsadzanie gości przy stole,
- Alkohol podczas spotkań biznesowych i kolejność podawania win,
- Toasty – zasady,
- Netykieta
- Zasady pisania i odpowiadania ma maile,
- Jak korzystać z social mediów?
- Czy warto mieć swój profil zawodowy? Jakie zasady tam panują?
- Rozmowy telefoniczne w środkach komunikacji,
- Rozmowy telefoniczne w restauracji,
- Do której godziny można dzwonić?
- Poczta głosowa oraz swoje własne powitanie.
- Odpowiedzi na pytania uczestników szkolenia
Dodatkowe informacje
Szkolenie stacjonarne.
Cena obejmuje: udział w kursie, autorskie materiały szkoleniowe, serwis kawowy, lunch.
Zajęcia odbywać się będą w godzinach 9.15 – 16.00.